Over EHVV

Honderdduizenden mensen…
Gevlucht voor oorlog en geweld…
Bijna alles verloren, hun huizen, hun werk, hun familie en dierbaren.
Hun kracht en drang om te overleven bracht hen tot hier.
Nu is het aan ons! Nu kunnen wij hen helpen om hier een waardig leven op te bouwen.

Vanuit dit besef is een hart voor vluchtelingen ontstaan.

Momenteel bieden we hulp aan nieuwkomers en kwetsbare Gentenaars door het verzamelen, sorteren en aanbieden van allerlei materialen oa kledij, voeding, verzorgingsproducten,…
Dit materiaal wordt gesorteerd in De Olijfboom!

Naast materiële ondersteuning organiseren we ontmoetingen en workshops, is er een buddywerking, en worden alsmaar meer specifieke werkgroepen gevormd.

Wie zijn we?

Moeders, vaders, kinderen, studenten, werkende en gepensioneerden, bewoners van Gent, nieuwe leden van de Gentse gemeenschap – sommigen als keuze, anderen uit noodzaak. Een Hart voor Vluchtelingen vzw is een gemeenschap van vrijwilligers van alle leeftijden en achtergronden verenigt rond een gemeenschappelijk doel – iets positiefs voor asielzoekers en voor elkaar te doen.

Een Hart voor Vluchtelingen vzw is een groep van 45 toegewijde vrijwilligers – vluchtelingen/nieuwkomers inbegrepen – die hulp bieden aan alle mensen in nood. We openden een weggeefwinkel, ‘De Olijfboom’, in mei 2016 en onze activiteiten blijven groeien. Iedereen brengt zijn eigen mogelijkheden en talenten naar ‘De Olijfboom’, die vele vrijwilligers hun tweede huis noemen.

Met een open hart en warme knuffels willen we ieders nieuwe start vergemakkelijken met verschillende diensten:

  • materiële hulp verstrekt via De Olijfboom
  • ontmoetingen en activiteiten
  • een buddy-systeem
  • Gerichte werkgroepen
Hoe het begon…

Een Hart voor Vluchtelingen vzw werd opgestart in september 2015 door Evelyne Huughe, een mama uit Gent die niet langer passief kon blijven toekijken terwijl duizenden asielzoekers Europa binnenkwamen op zoek naar een nieuwe thuis. Zij richtte een facebookgroep op die uitgroeide tot een massale steunbetuiging in en rond Gent. In enkele maanden tijd werd een volledig magazijn aan goederen verzameld en na wat rondzwerven in Gent werd in 2016 de vrijwilligers een ruimte aangeboden voor de lancering van De Olijfboom.

Langzaam begon ook de werking van EHVV zich uit te breiden, niet enkel het bieden van materiële steun, maar nieuwkomers bijstaan in zoveel mogelijk aspecten.

Regelementen en Partners